Vaccineren met een neusspray

Verslaan we de volgende pandemie met een neusspray? Wel als het van Ilke Van Tente afhangt. Zij werkt aan nieuwe vaccins in de vorm van neusspray. Want waarom vaccins via injecties, en dus in het bloed, toedienen als virussen zoals het COVID-virus ons lichaam binnendringen via de neus?
Gezondheid
Ilke Van Tente
UAntwerpen

Over het project

Wetenschap Uitgedokterd haalt jonge wetenschappers uit hun vertrouwde lab of bureau en plaatst ze voor een camera met een duidelijke opdracht: vertel het grote publiek in een heldere 3-minuten-pitch over jouw onderzoek!

Wekelijks komen er twee nieuwe filmpjes online. 

Lees meer
 

Wil je graag zelf een Wetenschap Uitgedokterd-filmpje opnemen?
Volg dan de video & pitch-opleiding binnen onze SciComm Academy

Zoek video's

Elke
Godden
UAntwerpen

De Nutri-Score: (g)een marketingstunt

Helpt de Nutri-Score ons gezondere voedingskeuzes maken of is het gewoon een marketingstunt? Dat zoekt Elke Godden (UAntwerpen) uit aan de hand van experimenten. Ze vertelt je er meer over in deze video.
Eva
Lion
UAntwerpen

Witte bloedcellen ombouwen om kanker te bestrijden

Wist je dat onderzoekers witte bloedcellen in het lab kunnen ombouwen om zo kanker te bestrijden? 🧫 Professor Eva Lion (UAntwerpen) vertelt in deze video hoe ze haar wetenschappelijke gereedschapskist bovenhaalt om witte bloedcellen met de juiste tools uit te rusten. 🛠️ Move over Roger van Dobbit TV!
Claudio Peter
D'Incal

Van DNA-fout tot breinchaos

Een nieuwe studie over het Helsmoortel-Van der Aa syndroom, een zeldzame genetische aandoening die de ontwikkeling van de hersenen beïnvloedt, biedt hoop via een neusspray die het zogenaamde ADNP eiwit bevat. Claudio D'Incal bootste deze aandoening na bij muizen en ontdekte zo defecten in de hippocampus en de hersencelstructuur, hersenregio's verantwoordelijk voor leren en geheugen. Eerste tests met de spray in muizen zijn bemoedigend. Het lijkt erop dat deze spray zou kunnen helpen om de ADNP-niveaus in de hersenen te herstellen en zelfs het leren te vergemakkelijken.
Ugur
Kilic
FWO
KU Leuven

Bekabeld voor herstel na een beroerte

Zal een miniatuurapparaatje geïmplanteerd in de hersenen slachtoffers van een beroerte helpen bij hun herstel? Dat is wat Ugur Kilic (KU Leuven - FWO) onderzoekt in haar doctoraat. Ontdek meer in deze video!
Jasper
Smet
FWO
KU Leuven

Fitness in de wetenschap: spieren kweken in het lab

Jasper Smet wil menselijke spieren kweken in het lab om mensen met spierziekten en -blessures te helpen. Door kleine spierpartjes samen te voegen, wil hij realistische menselijke spiermodellen maken. Deze zouden gebruikt kunnen worden om de werking van spieren te ontrafelen, het effect van medicijnen te testen en op een dag transplantaties uit te voeren bij mensen met ernstige spierblessures.
Anne-Astrid
Agten

Reanimatietraining verbeteren met virtual reality

Zou jij in staat zijn om te reanimeren als een dierbare plotseling in elkaar zakt door een hartstilstand? Niet genoeg mensen zijn goed getraind in reanimatie; zelfs als ze dat wel zijn, voelen ze zich vaak terughoudend om te handelen in situaties met veel stress. "Standaard reanimatietraining wordt gedaan op een mannequin en bereidt je niet voor op een echte noodsituatie, vol stress en chaos", zegt Anne-Astrid Agten. Ze wil dit veranderen door gebruik te maken van virtual reality.

Gold partners